Home | News | ΛΕΞΙΚΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

ΛΕΞΙΚΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Έχουμε αρκετές φορές αναφερθεί στην σταδιακή μετάβαση σε έναν νέο κόσμο, που βέβαια στην ουσία είναι μια διαρκής διαδικασία άλλοτε πιο δραστήρια άλλοτε λιγότερο. Έναν νέο κόσμο που βασίζεται σε μια υπερτεχνολογία επικοινωνιών και εντατικής δημιουργίας εικόνων, νέων αντιλήψεων και πολλών εναλλακτικών προτάσεων. Έναν κόσμο που εκφράζεται με νέες λέξεις και όρους και που δημιουργεί μια νέα γλώσσα συμβόλων.

Αν μπορούμε να μιλάμε αυτή την νέα γλώσσα, με τις νέες λέξεις και εκφράσεις, μετατρεπόμαστε αυτόματα σε κοινωνούς του νέου αυτού κόσμου; Προφανώς όχι. Το να χρησιμοποιεί κανείς ένα κινητό τηλέφωνο με όλες τις εφαρμογές που αυτό κουβαλάει, το να παραγγέλνουμε online ρούχα, gadgets ή φαγητό, το να αναζητούμε στο google πληροφορίες ή να χρησιμοποιούμε την συσκευή μας σαν σύστημα GPS για να οδηγήσουμε σε κάποιον άγνωστο προορισμό, μας καθιστά απλώς βελτιωμένους καταναλωτές. Ας μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μετέχουμε πραγματικά, πνευματικά θα λέγαμε, στον νέο αυτό κόσμο. Για να το κάνουμε θα πρέπει να εντρυφήσουμε στις νέες ιδέες, τις νέες τεχνολογικές αντιλήψεις, την ολιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων, την θετική αντιμετώπιση των καταστάσεων, την ύπαρξη πολλών εναλλακτικών. Παρ’ όλα αυτά μια περιήγηση μέσα σε νέους όρους και λέξεις δεν κάνει κακό. Αντίθετα δίνει μια πρόγευση για το τι περιλαμβάνει το κυρίως μενού! Ορίστε μερικοί -σχετικά- νέοι όροι που αλιεύτηκαν από το Marketing, το Internet Marketing, τα Οικονομικά, την Πολιτική: κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι ήδη γνωστοί, κάποιοι ακούγονται αστείοι, κάποιοι άλλοι φουτουριστικοί και κάποιοι ακατανόητοι. Τους παραθέτουμε και σαν ερέθισμα για περαιτέρω έρευνα.

Additive manufacturing – με τον όρο αυτό εννοούμε κατά βάση τους 3-D εκτυπωτές. Μπορούμε να κατασκευάσουμε αντικείμενα από μέταλλο, πλαστικό, κεραμική ύλη, γυαλί, άμμο ή άλλα υλικά. Η εκτύπωση γίνεται σε στρώματα μέχρι να ολοκληρωθεί το σχήμα του αντικειμένου που θέλουμε. Πρόσφατα, με χρήση πρωτεϊνών, φυτικών ινών κ.α. «εκτυπώθηκε» από Ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας, τεχνητό φιλετο, το οποίο εν συνεχεία ψήθηκε σε γκριλ και σερβιρίστηκε κανονικά!

Advertainment (από το advertisement και entertainment)– είναι διαφημίσεις που μοιάζουν περισσότερο με διασκεδαστικό βίντεο παρά με διαφήμιση. Μπορεί να έχουν την μορφή μικρής κινηματογραφικής ταινίας, βιντεο κλιπ ή τηλεοπτικής εκπομπής.

AI – Artificial Intelligence – Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο όρος περιγράφει την ικανότητα που μπορούν να έχουν οι υπολογιστές να παίρνουν αποφάσεις και να κάνουν πράγματα που κανονικά μέχρι τώρα θα απαιτούσαν και την παρουσία ανθρώπου.

Augmented reality (AR) - Ενισχυμένη Πραγματικότητα είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του πραγματικού, φυσικού κόσμου που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ψηφιακών συσκευών, οπτικών, ηχητικών, ή συσκευών που προκαλούν άλλα ερεθίσματα. Είναι ένα αυξανόμενο ρεύμα μεταξύ των επιχειρήσεων που ασχολούνται με κινητά υπολογιστικά gadgets και ειδικά επιχειρηματικές εφαρμογές. Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα εταιρείες που θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους δίνοντας μια καλλίτερη αίσθηση στον υποψήφιο πελάτη.

Big Data – με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στον τεράστιο όγκο ψηφιακών πληροφοριών που δημιουργούμε καθημερινά. Τα Big Data είναι ένα χαρακτηριστικό της ψηφιακής οικονομίας αφού η παραγωγή πληροφορίας, αναλύσεων, μετρήσεων κλπ είναι ζωτικής σημασίας καθώς η ψηφιοποίηση των πάντων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο πολύ αυξήσαμε τις ψηφιακές μας δραστηριότητες κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Black hat and White hat – είναι έκφραση που χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς. Δανεισμένο από παλιές ταινίες western όπου οι καλοί φορούσαν λευκά καπέλα και οι κακοί μαύρα. Η έκφραση περιγράφει έναν σωστό και έναν λάθος τρόπο να κάνουμε κάτι.

Black Swan Theory - η θεωρία του Μαύρου Κύκνου παίρνει το όνομα της από την ιστορία σχετικά με το συγκεκριμένο πτηνό που κάποτε θεωρείτο ότι δεν υπάρχει και ότι ήταν ένας μύθος. Ώσπου, κάποια μέρα, κάποιος συνάντησε έναν μαύρο κύκνο και η έκπληξή του ήταν τεράστια. Με την έκφραση αυτή χαρακτηρίζουμε γεγονότα που δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβούν και όταν τελικά αυτά συμβούν προκαλούν μεγάλη έκπληξη και προκαλούν σοβαρότατες συνέπειες. Χρησιμοποιείται κυρίως στην Οικονομική Ανάλυση αλλά και στην Ιστορία και την Επιστήμη.

Blockchain – είναι μια βάση δεδομένων που διανέμεται στα μέλη ενός δικτύου. Η τεχνολογία blockchain συγκεντρώνει τις πληροφορίες σε γκρουπ – block- που μπορεί να συγκρατήσει συγκεκριμένο όγκο πληροφορίας και που όταν «γεμίσει», κλείνει και συνδέεται με το αμέσως προηγούμενο block σχηματίζοντας μια αλυσίδα με blocks πληροφορίας, το blockchain. Μια αλυσίδα blockchain εγγυάται ασφαλείς και αποκεντρωμένες πληροφορίες συναλλαγών. Η τεχνολογία blockchain χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε συστήματα κρυπτονομισμάτων αλλά και σε συστήματα όπου απαιτείται αποκεντρωμένη διαχείριση πληροφοριών όπως μια επιχείρηση λιανικών πωλήσεων με πολλές αποθήκες σε διάφορα γεωγραφικά σημεία που τις διαχειρίζεται ως μια ενιαία αποθήκη.

Bounce Rate – Ποσοστό Απόσυρσης. Ο όρος αφορά στο ποσοστό των ανθρώπων που εγκαταλείπουν έναν ιστότοπο (site) χωρίς να προχωρούν πέρα από την πρώτη του σελίδα. Είναι κακό το bounce rate να είναι υψηλό γιατί αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες πηγαίνουν στην πρώτη σελίδα μας, δεν βρίσκουν κάτι ενδιαφέρον και αποχωρούν. Κατ’ επέκταση αυτό σημαίνει ότι η ιστοσελίδα μας δεν κατασκευάστηκε σωστά αφού δεν στοχεύει στο σωστό κοινό.

Circular Economy – ο όρος Κυκλική Οικονομία εμφανίζεται σε αντιδιαστολή με την Γραμμική Οικονομία (Linear Economy). Αφορά την επισκευή, αναπαλαίωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση υλικών και προϊόντων με σκοπό την επιμήκυνση της ζωής τους και στόχο την μείωση των αποβλήτων, της ρύπανσης και των εκπομπών άνθρακα, την μείωση του κόστους απόκτησης. Η Γραμμική Οικονομία, αντίθετα, δημιουργεί προϊόντα που προορίζονται να γίνουν στο τέλος της ζωής τους απόβλητα.

Customer experience – CX, Εμπειρία Πελάτη, είναι η αντίληψη που έχει ο πελάτης μιας επιχείρησης για την εμπειρία που αποκόμισε από την σχέση του με την επιχείρηση. Ο όρος είναι πολύ σημαντικός σήμερα γιατί συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στην αναγνωρισιμότητα και την ταυτότητα μιας επιχείρησης και πλέον ο ανταγωνισμός διεξάγεται με στόχο την καλύτερη δυνατή εμπειρία του πελάτη.

Gray rhino – γκρι ρινόκερος. Με τον όρο περιγράφεται ένας πολύ πιθανός, πολύ μεγάλος κίνδυνος που όμως τον έχουμε αγνοήσει. Παρόμοιες εκφράσεις: ελέφαντας στο δωμάτιο και μαύρος κύκνος. Οι γκρι ρινόκεροι δεν είναι συμπτωματικές εκπλήξεις αλλά συμβαίνουν αφού έχει προηγηθεί μια σειρά από προειδοποιητικά σημάδια. Για παράδειγμα η φούσκα των στεγαστικών δανείων που έσκασε το 2008 στις ΗΠΑ και προκάλεσε την μεγάλη οικονομική κρίση ήταν ένας τέτοιος ρινόκερος γιατί σημάδια υπήρχαν από χρόνια νωρίτερα. Η πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού επίσης, τέλη δεκαετίας ‘80, αρχές ’90.. Γενικά πάντως οι ηγέτες και τα κέντρα αποφάσεων για δικούς τους λόγους αγνοούν σαφείς προειδοποιήσεις καταστροφικών γεγονότων / γκρι ρινόκερων, ίσως γιατί υπερεκτιμούν τις ικανότητες αντίδρασης, είτε γιατί υποτιμούν τον κίνδυνο, είτε γιατί η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι κοστοβόρα ή δεν δείχνει να φέρνει ικανοποιητικό οικονομικό αποτέλεσμα. Γενικά είναι ίσως η ανθρώπινη εκείνη λογική που λέει ότι «ας κυνηγήσουμε το κέρδος τώρα, και για αύριο βλέπουμε…»!

Generic city – Γενική Πόλη. Όρος πολεοδομικός που αναφέρεται κυρίως σε πόλεις που δημιουργήθηκαν από το πουθενά, για να εξυπηρετήσουν κάποια οικονομική , κατά βάση, ανάγκη. Για παράδειγμα στην Κίνα υπάρχουν πολλές τέτοιες πόλεις που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες κάποιου project ( για να στεγάσουν εργάτες σε κάποιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ή σε κάποια βιομηχανική ζώνη). Η Γενική Πόλη δεν έχει ταυτότητα, δεν έχει ιστορικά τοπόσημα, δεν έχει μνήμη και δεν είναι στατική. Είναι τελείως απρόσωπη ενώ αναπτύσσεται καθ’ ύψος (ουρανοξύστες). Η όλη λογική έρχεται σε αντίθεση με την κλασική Ευρωπαϊκή πόλη που και ιστορία και μνήμη διαθέτει, καθώς και τοπόσημα και ταυτότητα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει περίπτωση κάποια ήδη υπάρχουσα πόλη (με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ταυτότητα, μνήμη κλπ) να αρχίσει να μετατρέπεται σε Γενική Πόλη λόγω επέκτασης με απρόσωπα προάστια, νέο εισαγόμενο πληθυσμό χωρίς ρίζες και αποχώρηση παλαιού πληθυσμού λόγω πχ οικονομικής κρίσης.

Great Reset – Η Μεγάλη Επανεκκίνηση είναι όρος που χρεώνεται στον Klaus Schwab εκτελεστικό πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Davos και ήταν το όνομα του Συνεδρίου του Π.Ο.Φ. του 2020 με θέμα την επανεκκίνηση της κοινωνίας και της Οικονομίας μετά την πανδημία. Σύμφωνα με τον Schwab η Μ.Ε. βασίζεται σε τρεις πυλώνες: 1. Την προσπάθεια δημιουργίας μιας οικονομίας που να ικανοποιεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας 2. Δημιουργία ενός περισσότερο ανθεκτικού, δίκαιου, βιώσιμου και πράσινου τρόπου ανάπτυξης. 3. Οργάνωση της καινοτομίας της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης για το δημόσιο καλό.

Industry 4.0 – 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Βιομηχανιας και της Παραγωγής γενικότερα και οι διαδικασίες δημιουργίας αξίας. Ξεκίνησε από την Γερμανία, σαν ιδέα για να γίνει η Γερμανική Οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική (Industrie 4.0) αλλά επεκτάθηκε σαν παγκόσμιος όρος. Ιστορικά, η Α’ΒΕ αφορούσε την εκβιομηχάνιση της παραγωγής, την χρήση ατμού σαν κινητήρια δύναμη, την δημιουργία υφαντουργίας, μεταλλοβιομηχανίας, ορυχείων. Η Β’ΒΕ αφορούσε τον εξηλεκτρισμό, την υιοθέτηση της γραμμής παραγωγής, την χρήση κινητήρων, την χρήση του τηλεγράφου, την χρήση αερίου σαν καυσίμου. Η Γ’ΒΕ είχε να κάνει με την ανάπτυξη της πληροφορικής, τα δίκτυα, το internet, την ψηφιακή τεχνολογία.

Η βάση της Ι4, είναι υβριδικά συστήματα (φυσικά και ψηφιακά ταυτόχρονα), οι λεγόμενες «έξυπνες μηχανές». Αυτές χρησιμοποιούν προηγμένα συστήματα ελέγχου, έχουν ενσωματωμένα προγράμματα και μπορούν να συνδεθούν με άλλες μηχανές μέσω internet. Δημιουργούν έτσι έναν νέο τρόπο παραγωγής, πιο γρήγορο, πιο αξιόπιστο και πιο ελεγχόμενο και κατ’ επέκταση προσθέτουν αξία στα παραγόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες. Γενικά η Industry 4.0 κάνει χρήση συστημάτων όπως Internet of Things (IoT), Cloud Computing, Big Data, Cybersecurity, Autonomous Robots, Augmented Reality, Additive Manufacturing, System Integration, Simulation.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μέχρι τώρα η παραγωγή ελέγχονταν από ένα κεντρικό σύστημα, τώρα το κάθε βήμα παραγωγής αυτονομείται, αυτοελέγχεται και αυτοδιορθώνεται και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο με χρήση έξυπνων μηχανών.

Επειδή η Ι4 επηρεάζει και άλλους τομείς της Οικονομίας, έχουν δοθεί αντίστοιχα ονόματα: Logistics 4.0, Energy 4.0, Construction 4.0 κλπ

Influencer marketing – είναι μια μέθοδος στην οποία πληρώνουμε αναγνωρίσιμους ανθρώπους για να προωθήσουν το brand και τα προϊόντα μας. Συνήθως, το influencer marketing εφαρμόζεται στα social media και απασχολεί «micro-influencers» με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους ή και λιγότερους.

Infographics – είναι σχέδια, εικόνες, διαγράμματα που στόχο έχουν να προσφέρουν συμπυκνωμένη πληροφορία με ευκολονόητο τρόπο. Στην ουσία είναι οπτικοποιημένη πληροφορία. Ιδιαίτερα χρήσιμα την εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης και του ελαχιστοποιημένου χρόνου. Πατριάρχης των Ι, για τις τελευταίες δεκαετίες που η χρήση τους γενικεύτηκε, θεωρείται ο Αμερικανός στατιστικολόγος Edward Tuft, καθηγητής στο YALE, γνωστός και ως ΕΤ.

IoT - Internet of Things. Διαδίκτυο των Αντικειμένων. Ο όρος περιγράφει το δίκτυο των μηχανών που είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο. Δέκα χρόνια πριν αυτό θα σήμαινε υπολογιστές και κινητά. Αλλά σήμερα τα πάντα μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο, από πλυντήρια πιάτων και ψυγεία μέχρι οδοντόβουρτσες και ασημικά..

Machine learning – Εκμάθησή για Μηχανές, είναι η μελέτη πάνω σε αλγορίθμους που μπορούν να βελτιωθούν αυτόματα μέσω εμπειρίας και χρήσης data. Θεωρείται κομμάτι της ΑΙ – Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι αλγόριθμοι ML «χτίζουν» ένα μοντέλο που βασίζεται σε δείγματα δεδομένων, γνωστών σαν training data - δεδομένα εκπαίδευσης, με στόχο να γίνουν προβλέψεις ή να παρθούν αποφάσεις χωρίς να έχει γραφεί συγκεκριμένο software. Οι αλγόριθμοι ML χρησιμοποιούνται σε μεγάλο εύρος εφαρμογών όπως ιατρική, έλεγχος email, αναγνώριση λόγου, όραση υπολογιστών, όπου γενικά είναι δύσκολο ή ανέφικτο να αναπτύξουμε συμβατικούς αλγορίθμους για να εκτελέσουμε τα ζητούμενα (προβλέψεις ή αποφάσεις).

NFT – Non Fungible Token, Μη Ανταλλάξιμη Μάρκα. Είναι κρυπτογραφημένη μονάδα πληροφορίας που έχει αποθηκευτεί σε ένα Blockchain (ένα είδος ψηφιακού λογιστικού βιβλίου) που μπορεί να πουληθεί και να αγοραστεί. Τύποι NFTs είναι ψηφιακά αρχεία όπως φωτογραφίες, βίντεο, καθώς και ηχητικά αρχεία. Κάθε τέτοια μονάδα – μάρκα είναι μοναδική, κατά συνέπεια τα NFTs διαφέρουν από τα κρυπτονομίσματα αφού οι μονάδες ενός κρυπτονομίσματος (όπως το Bitcoin) είναι ισοδύναμες μεταξύ τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μονάδες χρήματος. (μπορούμε δηλαδή να πούμε ότι το Χ προϊόν κοστίζει Υ bitcoins αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι κοστίζει Ζ NFTs. Τα «Ψηφιακά Λογιστικά Βιβλία» με NFTs θεωρητικά προσφέρουν ένα δημόσιο πιστοποιητικό αυθεντικότητας ή αποδεικτικό ιδιοκτησίας, αλλά τα νομικά δικαιώματα που συνοδεύουν ένα NFT δεν είναι εγγυημένα. Τα NFT δεν εμποδίζουν τον διανομή ή την αντιγραφή των ψηφιακών αρχείων που κρύβονται από κάτω, δεν μεταφέρουν το copyright των ψηφιακών αρχείων και δεν εμποδίζουν την δημιουργία NFTs με παρόμοια, σχετιζόμενα αρχεία.

Sustainability – Βιωσιμότητα, είναι μια ευρεία πολιτική ιδέα, σε παγκόσμια διαβούλευση, που βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Περιβάλλον, Οικονομία, Κοινωνία. Η αρχική σημαία της λέξης αναφέρεται στο να διαθέτουμε την ικανότητα να διατηρούμαστε για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Μια σχετική έννοια είναι και η Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η UNESCO πρότεινε την εξής διάκριση: «Η Βιωσιμότητα είναι συνήθως ένας μακροχρόνιος στόχος (πχ ένας πιο βιώσιμος κόσμος), ενώ η Βιώσιμη Ανάπτυξη αναφέρεται σε πολλές διαδικασίες και τρόπους για την επίτευξή της. Κατά μια άλλη προσέγγιση, Βιώσιμη χαρακτηρίζεται η Ανάπτυξη που εξυπηρετεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να αποκλείει από τις επόμενες γενιές την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ανάγκες.

White Paper – Λευκή σελίδα είναι μια αναφορά που παρουσιάζει ένα συνηθισμένο πρόβλημα και στο τέλος δίνει και την λύση για το πρόβλημα. Η προτεινόμενη λύση είναι συνήθως ένα προϊόν ή υπηρεσία της επιχείρησης που έγραψε τα κείμενο της Λευκής Σελίδας.

SEO – Search Engine Optimization ή Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων για τις Μηχανές Αναζήτησης. Είναι οι διαδικασίες βελτιστοποίησης στην δομή, το περιεχόμενο και στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός ιστότοπου, ώστε να είναι φιλικός προς τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου.

Wildcard – ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε χαρτοπαίγνια και σημαίνοντας μπαλαντέρ. Χρησιμοποιείται όμως για να περιγράψουμε την συμπεριφορά κάποιου ανθρώπου, σαν απρόβλεπτη, ριψοκίνδυνη, ανισόρροπη που μπορεί να προκαλέσει κακό στους άλλους αλλά μπορεί να προκαλέσει και καλό. Μπορεί όμως και να σημαίνει ένα μη αναμενόμενο, αναπάντεχο γεγονός που μπορεί να είναι αρνητικό αλλά μπορεί να είναι και θετικό. Η επίθεση στους δίδυμους πύργους το 2001 ήταν ένα wildcard. Όπως και η εκδήλωση ενός σεισμού.

Newsletter

Subscribe to our Newsletter to receive our latest news about our products and our companies latest news!


Interklark is a member of :

ΣΕΒΕ
ΣΒΒΕ
ΕΒΕΘ
AHK